22 Şubat 2013 Cuma

Kolay Cupcake

* Pelin's Bakery'nin fotograf galerisini Instagram'da @pelinsbakery de takip edebilirsiniz!!!!
* Sorularınız ve siparisleriniz icin pelinsbakery@gmail.com adresine mesaj gonderebilirsiniz!!!

* Cikolatali Cupcake tarifini de blogumda okuyabilirsiniz!!!

* Elele Online'da yayinlanan  'Mutfak Atolyesi' adli blogumda da farkli tarifler bulabilirsiniz!!!
http://www.elele.com.tr/blog/pelin-akin-Yazar-12


Cok kolay bir tarifle çok şık cupcake'ler hazırlayabilirsiniz!

2006 yılında Paris'teki Cordon Bleu'den pastacılık diplomamı aldığımda "cupcake" ile ilgili hiçbir şey bilmiyordum. O yıllarda Cordon Bleu'de muffin yapımı bile öğretilmiyordu... Şu son yıllarda ders programı değişti mi, bilmiyorum. Belki Fransızlar da şeker hamuru ve cupcake çılgınlığına düşmüşlerdir??

2007'de Türkiye'ye dönüp her köşebaşında açılmaya başlayan Starbucks'ları gördüğümde çok şaşırdığımı hatırlıyorum. Önce "Very Berry Muffin" ile tanıştım, arkasından kızımın birinci yaş gününün olmazsa olmazı "1" şeklindeki şeker hamuru süslemeli muhteşem pasta ile...

Paris cafe'leri cok geride kalmış ve aylarca kaprisli Fransız Pasta Şeflerinin baskısı altında öğrendiğim bütün pasta çeşitleri bir anda "out" olmuştu...

Kızım şu anda altı yaşında ve geçen altı doğumgününde denemediğimiz allı güllü, çiçekli böcekli pasta kalmadı:)

Hatta en son doğumgünü partisi iki gün sürdü. İlk gün miniklerle mutfakta küçük bir atölye çalışması yapıp hep birlikte renk renk cupcake'lerden oluşan bir stand hazırladık.


İkinci gün ise muhteşem bir Monster High pastası ile kızıma sürpriz yaptık. Zamana uymak gerekiyor...
 
 
 

Şimdi gelelim "cupcake" tarifine;

Boyut yayınlarından çıkmış olan Butik Pastacılık adlı kitapta Isıl Sozer ve Berna Gürsen çok pratik bir vanilyalı cupcake tarifi veriyor;

"Cupcake" icin üç ana malzemeye ihtiyacımız var;
- Kek
- Dolgu kreması
- Ust kremasi

Cupcake icin bildiğiniz herhangi bir vanilyalı kek tarifini kullanabilirsiniz. Hazır keklerle bile cok başarılı sonuclar elde edilebiliyor. Unutmamanız gereken; kalıpları 1/2'lik kısmı dolacak sekilde dordurmanız. Aksi takdirde kekler tasıyor.

Dolgu kreması olarak, bitter çikolatalı "ganache" kullanılıyor. Bitter çikolatalı ganache icin birebir oranında süt kreması kullanmanız yeterli. Dolgu kremasını ilk once hazırlayın, zira sürülebilir kıvama gelmesi epey zaman alıyor.

Dolgu kremasını hazırlamak icin once bir kaba küçük parcalar halinde boldüğünüz kuvertür çikolatayı koyun. Süt kremasını kaynatın ve çikolatanın üstune dokün. Bir kaç dakika hiç dokunmayın, çikolatanın erimesini bekleyin. Sonra yavaş yavaş karıştırın ve soğuması icin bir kenarda bekletin. Ara sıra karıştırmayı ihmal etmeyin.

Kekleriniz pişince bir tel uzerinde bekleterek soğumasını sağlayın. Daha sonra keklerin üstünden konik bir sekilde asağıya dogru daralan kapaklar kesin. Oluşan boşluğun içine dolgu kremanızı doldurun. Daha temiz bir çalışma icin kremayı bir poşete koyup, sıkarak kekleri doldurabilirsiniz. Kapakların içerisindeki kek kısımlarını kesin ve keklerin üzerine kapatın.
 

 
 
Ust krema icin gerekli malzemeler;
 
225 gr labne peyniri
55 gr tereyağ
120 gr pudra şekeri
1 tatlı kaşığı vanilya ozutu
1-2 damla gıda boyasi
 
Labne peyniri birkac saat tülbent ile süzün, iyice suyu çıkana kadar sıkın. Süzülmuş labne peyniri ve oda sıcaklığındaki tereyağı mikser ile çırpın, pudra şekeri ve vanilyayı ilave edin. Homojen bir karısım elde edince istediğiniz renkteki gida boyasını kullanarak kremayı renklendirin. Birkac degisik renk krema elde etmek için kremayi birkac parçaya ayırmayı unutmayın. Gıda boyalarını çok dikkatli ve damla damla kullanın.
 
Piyasada sonsuz değişik sekilde yıldız uç var. Ben her bir renk krema icin değişik uç kullaniyorum. Sonunda ortaya çok daha eğlenceli bir gorüntü çıkıyor.
 
 

 
Değisik uçlar taktıgınız krema torbalarınıza renkli kremaları doldurun ve dolguladığınız keklerin üzerine spiral seklinde sıkın. Süsleme şekerleri ve yenilebilir pırıltılı pullarla cupkek'lerinizi süsleyin.
 
 
Cupkek'lerinizi servis edeceğiniz zamana kadar buzdolabında saklayın.
 
 






ı

2 yorum:

  1. Pelincim merhaba..Seni instagramdamdan keyifle takip ediyordum..Blog açmışsın,hemen hayırlı olsuna geldim ve takibe aldım..Tanışmaya benim blogumada beklerim..Blog dünyasına hoş geldin..sevgiler..www.nurlumutfakta.blogspot.com.

    YanıtlaSil
  2. Merhaba, muffinler dolapta en fazla ne kadar kalır bir gün önce yapılsa bişey olur mu?

    YanıtlaSil