21 Şubat 2013 Perşembe

Sacher Torte

Son iki haftadır Sacher Torte üzerinde çalışıyorum.

Özellikle Fransa'da pasta şefleri bazı geleneksel tarifleri yüzlerce yıl hiç değiştirmeden orjinal tarife harfi harfine uygun olarak hazırlamayı sürdürürler. Sacher Torte tarifi de bunlardan biri...

Sacher Torte ilk olarak , 1832 yılında Viyana'da henüz çıraklığının ikinci yılında olan 16 yaşındaki Franz Sacher tarafından  zamanın ünlü diplomatlarından Klemens Wenzel von Metternich için hazırlanmış.

Pasta, iki kat yoğun çikolatalı pandispanyadan (sponge cake) oluşuyor. İki kat kekin arasında günümüzde her pastanın içinde çokca kullanılan krema yerine kayısı marmeladı var. Kayısı marmeladı bu pastayı klasik yapan en önemli malzeme.... Kekin üstü çikolatalı ganache ile kaplı ve  Sacher Torte'nin olmazsa olmaz kuralı ise iki yüz yila yakın bir suredir yüzlerce şef tarafından aynı şekilde atılan üzerindeki 'Sacher' imzası.



 

 
Sacher tarifi 1965 yılına kadar Franz Sacher'nin oğlu tarafından kurulan(1876) Hotel Sacher'de bir sır olarak saklanmış ve patenti alınmış. Ancak 1965'te Demel pastanesi bir şekilde tarife ulaşmış ve ünlü pastayı 'Orjinal Sacher Torte' adıyla yapmaya başlamış. Ancak uygulamada bir değişiklik yaparak kayısı marmeladını iki kekin arasında değil, en üstteki 'Çikolatalı ganache' ın altında kullanmaya başlamışlar. O gün bugündür de kayısı marmeladı ortada mi olsun, üstte mi olsun diye tartışılır dururmuş...
 
Geleneklerine bağlı Avrupalı Şeflerin aksine ben kendi kendime aynı malzemeleri kullanarak iki değişik pasta yaptım. İtiraf etmeliyim ki klasik pastayı yapmamamin nedeni Sacher imzasını atmaktan korkmam... Yapımı epey uzun süren bir pasta... ve son anda elin hafifçe titremesiyle imzayı düzgün atamama riski var... O yüzden size tavsiyem düz bir tabak ya da tepsi üzerinde kağıt kornette sıcak cikolata ile yazı calışmaları yapmanız...






  




Herkese kolay gelsin, afiyet olsun...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder