24 Nisan 2013 Çarşamba

Ҫikolatalı Cupcake - Vanilyalı Renkli Buttercream Frosting ile...

8 Nisan 2013'te Elele Online'da yayınlanan ilk blog yazım!!!

 
Bir ilk yazɪ…
 
Herkese merhaba!!!
Öncelikle çok heyecanılyım!! Elele Online benim için harika bir ilk deneyim olacak. Bundan sonra sizlerle pastacılık dünyasındaki keyifli yolucuğumu,  birbirinden güzel pasta, kek, kurabiye, ekmek, vs tariflerini,  gördüğüm, denediğim güzel tatları paylaṣacağım.

 
Kısaca kendimden bahsetmek istiyorum;  Boğaziçi Üniversitesi İşletme Fakültesi mezunuyum, finans sektöründeki beṣ yılın ardından , dört yıl Madrid ve üç yıl Paris’te olmak üzere toplam yedi yılımı yurtdışında geçirdim. İki ülke, iki lisan (İspanyolca ve Fransızca), iki okul (MBA - IDECesem Madrid ve Le Cordon Bleu Paris Pastacılık Bölümü) ve iki çocuğun ardından Türkiye’ye döndüm. Amatör olarak pastacılıkla uğraṣırken kendimi  internet dünyasının icinde buldum. Pastacılık üzerine  yeni kurduğum bir blog’um, Instagram’da 3500’u akın takipçim var.  Son aylarda özel bir atölye merkezinde pastacılık dersleri veriyorum,  Fransız pasta ve turta sipariṣleri alıyorum. Her gün hiç durmadan yerli yabancı pek çok yayında pasta tarifleri okuyorum, araṣtırıyorum, yeni tarifler deniyorum ve ortaya gerçekten cok güzel tatlar çɪkıyor. Bunlarɪn bir kısmını sizlerle paylaṣacağım; bakalım beğenecek misiniz??

İṣte ilk konumuz: Cupcake Ҫılgınlığı

Haftalardır cupcake tarifleri okuyorum. Şimdiye kadar onlarca kek ve krema tarifi denedim. “Cupcakeseverler” kızmasın ama ben Amerikan tarzı “Cupcake” yerine çok daha sofistike olan Fransız turtalarını tercih ederim. Yine de gündemi takip etmek adına “Cupcake”leri incelemeye karar verdim. Herṣeyden önce muthiṣ göze hitap eden bir kek türü. “Cupcake” malzemeleri, renk renk kağıt kalıpları, süslemeler, gıda boyaları, vs baṣlıbaṣına bir sektör olmu durumda… Dergiler, internet sayfaları harika cupcake görselleriyle dolup taṣıyor… Sadece cupcake fotoğraflarıyla dolu bir sürü site var… ve ben onları yemekten çok seyretmeyi seviyorum…

Sizlere kolayca uygulayabileceğiniz bir “cupcake’ tarifi hazɪrladım, daha doğrusu çeṣitli kitaplardan derledim, uyarladım: “Vanilya Buttercream ve Ҫikolatalı Cupcake”  

Tadımını çocuklarıma ve arkadaṣlarvna  yaptırdım; bir oturuṣta iki cupcake yiyebiliyorlar. Ancak biz büyüklere ṣekerli gelebilir;  yanında sade kahve ile yemenizi tavsiye ederim… Cupcake’lerin biraz fazla tatlı olmasının nedeni üzerlerindeki kremanın çok miktarda pudra ṣekeri içermesi. Kremaların dekoratif ṣekillerini koruyabilmeleri  için bolca pudra ṣekeri ile kıvamlı hale getirilmeleri gerekiyor, bu da onları ne yazık ki çok tatlı yapıyor…
 
Vanilya Buttercream ve Ҫikolatalɪ Cupcake Tarifi

(14-15 adet 4 No’lu kağıt Cupcake kalıbı için)

Kek 

Malzemeler
 


 
 
 
120 gr bitter çikolata kuvertür (ya da marketlerde kolayca bulabileceğiniz herhangi bir markaya ait %70                         kakao içeren bitter çikolata)

85 gr tereyağ, tuzsuz, oda sıcaklığında

175 gr esmer ṣeker

2 adet yumurta (L), oda sıcaklığında

190 gr un, elenmiṣ

½ paket (3/4 çay kaṣığı) karbonat

½ paket(3/4 cay kaṣığı) kabartma tozu

1 fiske tuz

250 ml %50 yağlı süt, oda sıcaklığında

1 çay kaṣığı vanilya özütü veya 1 çay kaṣığı portakal veya limon kabuğu rendesi)
 
Yapɪlıı

1.       Fırınınızı önceden 170˚C’de ısıtın. Kek kaplarını hazırlayın.

2.       Ҫikolatayı küçük parçalar halinde rın ve bir kapta banmari usulü eritin. Sonra soğuması için biraz bekletin.

3.       Büyük bir kapta tereyağ ve ṣekeri 3-4 dakika rengi açılana kadar çırparak krema kivamına getirin.
 


 
 
4.       Yumurta sarılarını ve aklarını birbirinden ayırın.

5.       Baṣka bir kapta yumurta sarılarını birkaç dakika çırn ve tereyağlı ṣeker karıṣımına yavaṣca ekleyin ve çırpmaya devam edin.

6.       Daha sonra bu karıṣıma erimiṣ çikolatayı ilave edin ve yine çırpın.

 
 
 
     
 
7.       Bir kasede un, karbonat, kabartma tozu ve tuzu iyice karıṣtırın.
 
8.       Bir bardağa sütü koyun ve vanilya özütü yada portakal/limon kabuğunu ekleyin.

 



 
9.       Önce, unlu karıṣın 1/3’ünü çikolatalı karıṣıma ekleyin, iyice çırpın. Sonra sütün 1/3’ünü ekleyin, iyice çırpın. Bütün malzemeler iyice karıṣana kadar sırasıyla aynı adımları izleyin.

10.   Temiz bir kapta yumurta aklarını köpürtüp, yumuṣak kabarcıklar oluṣana kadar çırpın. Sonra metal bir spatula ile yavaṣ yavaṣ kek karıṣımının üstüne dökün ve ağɪr ağɪr karıṣtırın. Ҫırpmayın ki karıṣımın içinde olan hava kabarcıkları sönmesin.

11.   Yine yavaṣ yavaṣ ve dikkatlice kek karɪɪmɪnɪ kaṣɪk yardɪmɪyla kalɪplarɪn 2/3’ünü dolduracak ṣekilde yerleṣtirin. Ben daha temiz bir yöntem olduğu normal kaṣɪk yerine dondurma kaṣɪğɪ tercih ediyorum.

 


 
 


12.   Kalɪplarɪ fɪrɪna yerleṣtirin. Keklerin ortasɪna bir kürdan batɪrdɪğɪnɪzda temiz çɪkana kadar yaklaṣɪk 20-25 dakika piṣirin.

 



 

13.   Kekleri bir süre sɪcak metal kalɪbɪn içinde dinlendirin, sonra bir telin üzerinde soğumaya bɪrakɪn. İyice soğuduğunda daha önceden hazɪrlamɪṣ olduğunuz “buttercream’ ile kaplamasɪnɪ yapɪn.
 

Vanilyalɪ Buttercream (tereyağ kremasɪ)

Malzemeler

110 gr tuzsuz tereyağ, oda sɪcaklɪğɪnda

500 gr pudra ṣekeri

60 ml %50 yağlɪ süt, oda sɪcaklɪğɪnda

1 çay kaṣɪğɪ vanilya özütü

Bir kaç damla gɪda boyasɪ

Süslemeler  

 
Yapɪlɪṣɪ

1.       Büyük bir kapta oda sɪcaklɪğɪndaki tereyağ, süt, vanilya özütü ve pudra ṣekerinin yarɪsɪnɪ elektrikli mikser yardɪmɪyla ṣeker iyice eriyene kadar çɪrpɪn. Sonra azar azar diğer yarɪsɪnɪ da ekleyin, ve ‘buttercream’ iyice yumuṣak ve kremsi olana kadar çɪrpmaya devam edin.

 



 

2.       Eğer birden fazla renkli krema elde etmek istiyorsanɪz kremayi parçalara bölüp ayrɪ kaplara alɪn. Renklendirirken önce bir damla ile baṣlayɪn, zira gɪda boyalarɪ çok kuvvetli renklere sahipler. Her damladan sonra iyice çɪrpɪn ve istediğiniz renge ulaṣana kadar aynɪ iṣleme devam edin.

 

 
 

3.       Hazɪrladɪğɪnɪz ‘buttercream’ çok yumuṣaksa kullanmadan önce biraz buzdolabɪnda bekletebilirsiniz. Daha sonra sɪkma poṣetine koyun.

 

   

4.       Soğumuṣ keklerinizi krema ile kaplayɪn ve süsleyin.

 
 
 
5.       Oldukça nemli olduklari için cupcake’lerinizi 3 gün oda sɪcaklɪğɪnda muhafaza edebilirsiniz.

 




Afiyet olsun…
 

42 yorum:

  1. Merhaba, Pelin Hanım bugün tesadüfen elele.com.tr'deki ilk yazınızı okudum ve hayran oldum diyebilirim. Bende elimden geldiğimce ailem çevrem için kek,pasta kurabiye türevleri pişirmeyi çok severim. Butik kurabiyeler yapıyorum ve bu işi ilerletmek istiyorum, ve eğitimini en iyi bir şekilde aldıktan sonra. Yurtdışına çıkma ihtimalim yok, yurtiçindede son dönemde profesyonel pastacılık eğitimi veren okullar açıldı siz hangisini önerirsiniz, ve tecrübelerinize dayanarak başka önerileriniz olabilir mi? Şimdiden teşekkürler. Mail adresim:yeldaninhunerlielleri@gmail.com

    YanıtlaSil
  2. Pelin Hanım yukardaki yorum kısmında yanlış yazmışım, ben eleledeki yazınızı oğlumun doğumgününden önce görmüş, okumuştum ve doğumgününde cupcakeleri sizin tarifinizle hazırladım, yumuşacık oldular ve çok lezzetlilerdi, birkaç gün boyuncada tazeliğini aynen korudular. Teşekkürler yazılarınızı takip ediyorum.

    YanıtlaSil
  3. Merhaba, gerçekten harika görünüyorlar, ama ben bu kadar profesyonel olmadığım için tarifi daha basite indirgemek istiyorum, yoksa altından kalkamam. Mesela vanilya özütünü koymasam yerine toz vanilya koysam bir şey değişir mi?

    YanıtlaSil
  4. resimlerle adım adım anlattığınız için çok teşekkürler. mükemmel bir tarif. cupcake kursu

    YanıtlaSil
  5. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  6. Merhaba, tarifinizi denedim. Keki çok güzel oldu, kremanın kıvamı çok güzeldi ancak çok tatlı oldu. Pudra şekerinin oranı çok fazla sanırım. Ama daha az koyulduğunda da kıvamı tutmuyor :(

    YanıtlaSil
  7. dün tekrar tarifiniz yazdımı ile yaptım ve bir kez daha teşekkür etmek istedim. sağolun. burun estetiği

    YanıtlaSil
  8. Merhabalar bu gün keklerinizden deedim bire bir ölcü ile yaptım fırından cıkınca söndü neden olabilir :(((

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fırında olması gerekenden az kalırsa sönüyorlar. Bizim de başımıza geldi.

      Sil
  9. Tarifleriniz ile ilgili sizinle görüşmek istiyorum. Lütfen iletişime geçer misiniz?



    İletişim mail : afiyetleeditor@gmail.com

    YanıtlaSil
  10. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  11. Merhaba, pelin hanim yorumlardan birinse seker oraninin yuksek oldugu azaltincada tutmadigi yaziyor lutfen cevaplarmisiniz bende cok merak ettim :)

    YanıtlaSil
  12. Meraba Pelin ablacıım, tereyağı kreması dışında dışarıdan aldığımız her hangi bir ürünü kullansak nasıl olur diye küçük bi soru sorucaktım ben ve ne önerirsiniz kullanabilirsek ? İyi akşamlaar ^^

    YanıtlaSil
  13. merhaba,
    buttercream yapılışı için tereyağ biraz az değil mi, ben her yerde 1'e 2 ölçü görüyorum siz nerdeyse 1'e 5 yapmışsınız?

    YanıtlaSil
  14. Kreması kesinlikle yanlış. Pudra şekeri 45 dk çırpmama rağmen erimedi. Ve o kadar bayıcı bir şekerli oldu ki, tatlı delisi oğlum bile yiyemedi. Bir sürü vakit ve malzeme israfı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben şekeri bir su bardağı koydum gayet güzel oldu😄

      Sil
    2. Ben şekeri bir su bardağı koydum gayet güzel oldu😄

      Sil
    3. Bu yorum yazar tarafından silindi.

      Sil
    4. pudra sekerini elediniz mi acaba

      Sil
  15. Sinema Akademi Oyunculuk Diksiyon Spikerlik- Sunuculuk Kursu
    Sinema Akademi Türkiye’nin en çok tercih edilen oyunculuk, diksiyon, spikerlik-sunuculuk, seslendirme, kısa film kursu,alanında uzman eğitmenler, uluslararası eğitim standardı,öğrenme garantisi
    http://www.sinemaakademi.com.tr/
    #sinema #sinemaakademi #diksiyonkursu

    YanıtlaSil
  16. Sizce de Kayak Zamanı Gelmedi mi ?
    Kartalkaya'da iyi bir otel bulup kayak yapmaya ne dersiniz?
    http://www.kartalkayaotel.com.tr/
    #kartalkayaotel #kartalkayaotelleri #kartalkayakayak

    YanıtlaSil
  17. Şimdi pişirdik oğluşumla nefis şahane oldu. Puf puf.bayıldık...
    Teşekkürler ;-)

    YanıtlaSil
  18. Ayrıca,bu öçlülerle 12 li capcake + 20 cm lik kalpli kalıbımızada döktük pişirdik.

    YanıtlaSil
  19. Ayrıca,bu öçlülerle 12 li capcake + 20 cm lik kalpli kalıbımızada döktük pişirdik.

    YanıtlaSil
  20. Şimdi pişirdik oğluşumla nefis şahane oldu. Puf puf.bayıldık...
    Teşekkürler ;-)

    YanıtlaSil
  21. Girişimci, Eğitmen, Fotoğrafçı, Marka Koçu ve Yazar Orhan Gürbüz, 3 şirket, 10 hizmet, 11 eğitim markasıyla Türkiye’nin önde gelen girişimcileri arasında yer almaktadır.
    http://www.orhangurbuz.com/
    #girişimci #liderlikeğitimi #satışeğitimi

    YanıtlaSil
  22. Diamond Electric klima servisi duvar tipi, inverter duvar tipi split, inverter multi split, salon, kaset, tavan, yer, kanallı tip klima montaj, bakım arıza servis merkezi
    http://diamond-electric.klimaservis.com/
    #klimaservis #diamondelectricklimaservis #diamondelectricklimaservisi

    YanıtlaSil
  23. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Klimalı Ev Nasıl Nemlendirilir? Odanın Nemi Nasıl Arttırılır?
      Klimalı ev nasıl nemlendirilir? Yatak odası ve bebek odasının nemi nasıl arttırılır, su buharı, bitki ve su ile mekandaki nemi arttırma yöntemleri.
      http://www.mitsubishiklima.com.tr/klimali-ev-nasil-nemlendirilir/

      Sil
  24. Çocuk Odası Klimaları – En Çok Tavsiye Edilen Klima Modelleri
    http://www.mitsubishiklima.com.tr/cocuk-odasi-klimalari/
    #çocukodasıklimaları #bebekodasıklimaları #çocukodasıklimamodelleri

    YanıtlaSil
  25. Türkiye’nin en iyi diyetisyenleri, 81 ilde uluslararası yöntemlerle kişisel ve kurumsal beslenme danışmanlığı, beslenme eğitimleri, yaşam koçluğu ile online diyet danışmanlığı.
    www.diyetuzmani.com.tr
    #diyetisyen #türkiyenineniyidiyetisyenleri #diyetuzmanı

    YanıtlaSil
  26. merhaba.özellikle sormak istediğim soru şu .ben cupcake yapmayı çok seviyorum ama yabancı siteler dahil okuduğum tüm frosting tarifleri tereyağı pudra şekeri vanilya ile ,farklı tariflerde var fakat yüzde 90 ı böyle .ben krempeynirli frosting yapıyorum ve ayrıca yarım paket kremşanti koyuyorum dolapta bekletmeme rasğmen süslemenin daha başında frosting istediğim gb şekil almadan cıvıyor.lütfen bunun için ne yapmam gerektiğini söylermisiniz.sadece tereyağ ve pudra şekeri yani sizin verdiğiniz gb yaptığımız frostingte süslemede sorun yok ama oda yağ kokusundan yenmiyor.içinde vanilya olsa bile.

    YanıtlaSil
  27. Diyetisyen Kübra Irmak, hedefinin diyeti bir işkence unsuru olmaktan çıkarıp, insanlara sağlıklı beslenmeyi öğretmek ve danışanlarının taleplerine göre her besin öğesinin diyet listelerinde yer almasını sağlayarak yemek yemeyi zevkli hale getirmek olduğunu belirtmektedir. Diyetisyen Kübra Irmak, kliniğinde hastalarına beslenme danışmanlığı hizmeti vermeye devam etmektedir.
    https://www.diyetuzmani.com.tr/diyetisyenler/istanbul-diyetisyen/beylikduzu-diyetisyen/
    #diyetisyen #diyetuzmani #diyetisyenbeylikdüzü #diyetisyenkübraırmak

    YanıtlaSil
  28. Mitsubishi klima kampanya ve fırsatları, her sezon yenilenerek klima ihtiyaçlarınıza ekonomik çözümler sunuyor. Yaz ve kış mevsimi başlamadan çıkan Mitsubishi klima kampanyaları, ev ve iş yerlerinize iklimlendirme konforu getiriyor.

    http://www.mitsubishiklima.com.tr/mitsubishi-klima-kampanyalari/

    YanıtlaSil
  29. En İyi Fiyat Garantisi Keşif Satış Montaj Servis

    Mitsubishi heavy VRF klima, en iyi fiyat garantili satış, aynı gün keşif, bakım ve onarım desteği, istenilen günde teslim ve montaj.

    Buradan Mitsubishi VRF Klima modellerine bakabilirsiniz.

    YanıtlaSil

  30. Verdiğiniz bilgiler çok güzel. Bu güzel bilgiler için teşekkür ederiz.

    Sizi diyet, sağlıklı beslenme, kişisel bakım gibi birçok konuda aydınlatacak faydalı bilgiler içeren Web sayfamıza bekleriz.

    >> https://www.diyetuzmani.com.tr

    Şimdiden teşekkür ederiz.

    #diyetisyen ,#diyetisyenler, #diyetuzmanıbeslenmedanışmanı, #türkiyenineniyidiyetisyenleri

    YanıtlaSil
  31. teşekkürler paylaşım için elinize sağlık google uzmanı

    YanıtlaSil
  32. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  33. Betsat’ın alan adının sık sık değişiklik göstermesi kimi kullanıcılara sitenin güvenli olup olmadığı sorusunu sordurmaktadır. Ülke genelinde yurt dışı kaynaklı bahis siteleri ne yazık ki kapanmalarla sıklıkla karşıı karşıya kalmaktadırlar. site değişime uğradığında bulmakta zorluk çekmemeniz için sizler için giriş adresi kolaylığı sunmaktayız. http://www.betsatyeniadres.com/

    YanıtlaSil